BÓB (WARZYWO STRĄCZKOWE)
- BÓB to gatunek rośliny jednorocznej
- Jest uprawiany jako warzywo w wielu krajach świata, ale w północnej Afryce i w Iranie rośnie dziko
- Owoce są w kształcie strąku, obłego, zwisającego w dół
- Bób osiąga do 12 cm, zawiera 2 do 5 nasion rozdzielonych gąbczastymi przegródkami
- Nasiona mają kształt soczewki lub nerki, osiągają 35 mm długości
- Są koloru jasnożółtego lub jasnozielonego, czasami brunatne
WARTOŚĆ ODŻYWCZA
- Jest smaczny i sycący oraz bardzo zdrowy i bogaty w dużą ilość białka, węglowodanów, oraz witamin: B1, B2, PP, C i prowitaminy A
- Zawiera ponadto: wapń, fosfor, żelazo, magnez i karoten
- Bób dostarcza dużą dawkę błonnika, który skraca czas trawienia i poprawia funkcjonowanie przewodu pokarmowego
- Nie zawiera cholesterolu
ZASTOSOWANIE
- Roślina jadalna, używana w wielu kuchniach świata
- Najczęściej bób gotowany jest w lekko osolonej wodzie
- Można również używać gotowanego bobu jako dodatku do zup i sałatek
- Odmiana bobik uprawiana jest na paszę