BÓB (WARZYWO STRĄCZKOWE)

  • BÓB to gatunek rośliny jednorocznej
  • Jest uprawiany jako warzywo w wielu krajach świata, ale w północnej Afryce i w Iranie rośnie dziko
  • Owoce są w kształcie strąku, obłego, zwisającego w dół
  • Bób osiąga do 12 cm, zawiera 2 do 5 nasion rozdzielonych gąbczastymi przegródkami
  • Nasiona mają kształt soczewki lub nerki, osiągają 35 mm długości
  • Są koloru jasnożółtego lub jasnozielonego, czasami brunatne
WARTOŚĆ ODŻYWCZA
  • Jest smaczny i sycący oraz bardzo zdrowy i bogaty w dużą ilość białka, węglowodanów, oraz witamin: B1, B2, PP, C i prowitaminy A 
  • Zawiera ponadto: wapń, fosfor, żelazo, magnez i karoten
  • Bób dostarcza dużą dawkę błonnika, który skraca czas trawienia i poprawia funkcjonowanie przewodu pokarmowego
  • Nie zawiera cholesterolu
ZASTOSOWANIE
  • Roślina jadalna, używana w wielu kuchniach świata
  • Najczęściej bób gotowany jest w lekko osolonej wodzie
  • Można również używać gotowanego bobu jako dodatku do zup i sałatek
  • Odmiana bobik uprawiana jest na paszę