BRUKIEW (WARZYWO RZEPOWATE)

  • BRUKIEW - inna nazwa to karpiel
  • Odmiana kapusty rzepaku
  • Roślina dwuletnia
  • W pierwszym roku wegetacji powstaje wieniec liści odziomkowych oraz korzeń spichrzowy, a w drugim roku wegetacji pęd nasienny
  • Uprawiana jest w strefach klimatów umiarkowanych i chłodnych jako warzywo i roślina pastewna
WARTOŚĆ ODŻYWCZA
  • Warzywo bogate jest w witaminę C
  • Brukiew zawiera olejki eteryczne i glukozydy nadające potrawom smak i aromat, ponadto jest bogata w cenne pierwiastki śladowe
  • Glukozyd nadaje warzywu specyficzny gorzkawy posmak i jest silną substancją bakteriobójczą
  • Brukiew można gotować w wodzie i na parze, dodawać do zup
  • Nadaje się także na puree, surówki i marynaty
  • Karpiel jest jednym z warzyw, których nadmierne spożywanie może prowadzić do niedoczynności tarczycy
  • W drugim roku, gdy kwitnie, stanowi ważną roślinę miododajną