BRUKIEW (WARZYWO RZEPOWATE)
- BRUKIEW - inna nazwa to karpiel
- Odmiana kapusty rzepaku
- Roślina dwuletnia
- W pierwszym roku wegetacji powstaje wieniec liści odziomkowych oraz korzeń spichrzowy, a w drugim roku wegetacji pęd nasienny
- Uprawiana jest w strefach klimatów umiarkowanych i chłodnych jako warzywo i roślina pastewna
WARTOŚĆ ODŻYWCZA
- Warzywo bogate jest w witaminę C
- Brukiew zawiera olejki eteryczne i glukozydy nadające potrawom smak i aromat, ponadto jest bogata w cenne pierwiastki śladowe
- Glukozyd nadaje warzywu specyficzny gorzkawy posmak i jest silną substancją bakteriobójczą
- Brukiew można gotować w wodzie i na parze, dodawać do zup
- Nadaje się także na puree, surówki i marynaty
- Karpiel jest jednym z warzyw, których nadmierne spożywanie może prowadzić do niedoczynności tarczycy
- W drugim roku, gdy kwitnie, stanowi ważną roślinę miododajną