OBERŻYNA (WARZYWO PSIANKOWATE)

  • OBERŻYNA inaczej bakłażan (psianka podłużna)
  • Pochodzi z Afryki, Egiptu, Arabii i Indii
  • W Polsce uprawiana wyłącznie w sprzyjających warunkach mikroklimatycznych
  • Owoc - to wydłużona lub kulista, do 30 cm, soczysta jagoda w kolorze fioletowym lub brunatnym
  • Bakłażany uprawiane są w parnych tropikach i subtropikach na całym świecie od Indii Zachodnich po Filipiny
  • Współczesne krzyżówki mają owoce owalne, okrągłe lub w kształcie gruszki, a ich skórka może przybrać fioletową, żółtozieloną lub białą barwę
  • Owoce mogą ważyć nawet 500 g, jeśli są uprawiane w odpowiednich warunkach jako rośliny jednoroczne
ZASTOSOWANIE
  • Oberżyna może być przyrządzana na różnorodne sposoby
  • Używana jest do sosów, dipów, zapiekanek oraz może być grillowana
  • Doskonale smakuje panierowana, smażona lub duszona z dodatkiem czosnku i cebuli