MARCHEW ZWYCZAJNA (WARZYWO KORZENIOWE)

  • MARCHEW ZWYCZAJNA to gatunek rośliny z rodziny selerowatych. Występuje w stanie dzikim pospolicie na terenach Europy, Azji i północnej Afryki
  • Jest również rośliną uprawną. W Polsce w stanie dzikim jest rośliną bardzo pospolitą
  • Roślina dwuletnia. W klimacie umiarkowanym w pierwszym roku wegetacji roślina tworzy różyczkę liści oraz gruby korzeń. W drugim roku z korzenia wybija łodyga z kwiatostanem, roślina wytwarza nasiona zużywając zawarte w korzeniu substancje zapasowe i obumiera
  • Dziko rosnąca forma typowa rośnie na ugorach, łąkach, miedzach i przydrożach
  • Wyhodowane z typowego dzikiego gatunku liczne odmiany podgatunku są uprawiane jako warzywo lub roślina pastewna
WARTOŚĆ ODŻYWCZA
  • Korzeń marchwi zawiera odżywcze cukry-węglowodany (sacharozę i glukozę), białko, liczne karoteny (prowitamina A α- i β-karoten), olejek lotny, witaminy B1 i B2, B6, C, E, H, K, PP oraz wapń, żelazo, miedź i fosfor, a także pektyny
WARTOŚĆ KALORYCZNA
  • w 100 g jest ok. 33-35 kcal