DROŻDŻOWE ŚWIDERKI Z SEREM

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ
  • ok.275 g półtłustego lub tłustego twarogu
  • 1 żółtko
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżka wiórków kokosowych (można pominąć)
SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE
  • 340 g mąki extra pszennej do wypieków
  • 150 ml mleka 2%
  • 25 g świeżych drożdży
  • 30 g cukru
  • 40 g roztopionego masła
  • 2 żółtka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • szczypta soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA NADZIENIA
  • Ser zmielić lub przecisnąć przez praskę
  • Dodać żółtko, przesiany cukier puder oraz cukier wanilinowy
  • Całość dobrze wymieszać
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA
  • Do dużej miski przesiać mąkę
  • Zrobić zaczyn. W miseczce rozetrzeć drożdże z cukrem i cukrem wanilinowym, dolać ciepłe mleko, wsypać 2 łyżki mąki z odmierzonej ilości, wymieszać i odstawić na 10-15 minut, aż zaczyn zacznie "pracować"
  • Do miski z mąką dodać sól, przygotowany zaczyn, rozpuszczone masło i żółtka. Całość miksować (końcówki świderki) do momentu, aż składniki zaczną się sklejać. Wtedy wyciągnąć je na blat i zagnieść na gładkie ciasto, które powinno odchodzić od rąk i blatu. Tak przygotowane ciasto, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do czasu, aż ciasto podwoi swoją objętość
  • Następnie wyciągnąć je na lekko oprószoną mąką stolnicę lub blat i rozwałkować na duży prostokąt
  • Połowę ciasta pokryć masą serową, posypać ją wiórkami kokosowymi i przykryć drugą częścią ciasta. Całość delikatnie wygładzić i pokroić na paski szerokości ok. 2 cm, zaczynając od krótszego boku
  • Każdy pasek należy skręcić kilkukrotnie i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
  • Wierzch posmarować białkiem
  • Teraz nastawić piekarnik na 170 stopni
  • Świderki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 15 minut