BURAK LIŚCIOWY (WARZYWO LIŚCIOWE)

  • BURAK LIŚCIOWY inaczej boćwina
  • Roślina uprawiana dla liści jako jednoroczna
  • Wywodzi się z basenu Morza Śródziemnego
  • Liście podobne do liści buraka ćwikłowego czy cukrowego
  • U niektórych odmian nerwy liściowe są błyszczące, barwy biało-srebrnej
  • Blaszki liściowe na brzegach zagięte do dołu i silniej niż u innych gatunków z rodzaju Beta pofalowane, mogą być gładkie lub pomarszczone
  • Poszczególne odmiany charakteryzują się różnorodnością barw blaszek liściowych od bladozielonego, przez ciemnozielony do purpurowo fioletowego, zaś ogonki liściowe grubości do 4 cm mogą mieć barwę białą, zieloną, różową, czerwoną, krwistoczerwoną, a nawet żółtą i pomarańczową
ZASTOSOWANIE
  • Blaszki liściowe spożywa się po ugotowaniu, przygotowane jak szpinak, blanszowane można wykorzystać do przygotowania gołąbków z farszem mięsnym lub rybnym, nadają się również do mrożenia
  • Ogonki liściowe przygotowuje się jak szparagi lub można je kwasić, a także przyrządzać jak fasolę szparagową
  • Surowe młode liście nadają się jako dodatek do sałatek jarzynowych