CEBULA ZWYCZAJNA (WARZYWO CEBULOWE)

  • CEBULA ZWYCZAJNA to gatunek rośliny należącej do rodziny czosnkowatych
  • Odmiany botaniczne to cebula kartoflanka, cebula wielopiętrowa
  • Nazwa botaniczna tej rośliny to czosnek cebula, w użyciu głównie nazywana cebulą
  • Pochodzi z Azji Środkowej, obecnie występuje tylko w uprawie
  • W Polsce uprawia się ją w kilku odmianach, głównie: cebula dako, wolska, sochaczewska, żytawska, rawska oraz holenderska czerwona i biała – uważana za najtrwalszą, uprawiana na przechowanie zimowe
ZASTOSOWANIE
  • Jest jedzona na surowo, w sałatkach, duszona, smażona, jako dodatek do sosów
WARTOŚĆ ODŻYWCZA
  • W cebuli znajdują się witaminy: A, B1, B2 czyli ryboflawina, PP, a także witamina C
WARTOŚĆ KALORYCZNA
  • w 100 g jest 33 kcal