DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE
  • 25 g drożdży
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 1 szklanka mleka
  • ok. 1 kg pszennej mąki (typ 650)
  • 1/4 kostki masła (200 g)
POZOSTAŁE SKŁADNIKI
  • Owoce letnie: poziomki, agrest, borówka amerykańska
  • 1 jajo do posmarowania drożdżówek
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 50 margaryny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA DROŻDŻOWEGO
  • Najpierw robimy zaczyn. Do miski dajemy drożdże, 2 łyżki cukru (z podanej ilości), szklankę letniego (nie gorącego!) mleka i 3 łyżki mąki. Całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia
  • Gdy zaczyn urośnie, dodajemy resztę cukru, jaja, rozpuszczone masło i mąkę (dosypywać partiami). Można użyć miksera z mieszadłami do ciasta drożdżowego (świderki), a następnie wyrabiać za pomocą rąk
  • Mąki dosypujemy do momentu, kiedy ciasto będzie odchodzić od rąk
  • Piec w temp. 50 stopni przez 10-15 minut (ciasto podrośnie), następnie zwiększyć do 160 stopni i piec do momentu, aż ciasto będzie gotowe
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA DROŻDŻÓWEK
  • Gotowe ciasto rozwałkować. Przygotować dwie szklanki - o większej i mniejszej średnicy. Większą szklanką wyciąć kółka w cieście, a mniejszą zrobić wgłębienie
  • Każdą drożdżówkę posmarować rozmąconym jajem, a w środku umieścić owoce
  • Całość posypać kruszonką (przepis poniżej)
  • Słodkie bułeczki ułożyć w większych odstępach na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia
  • Nagrzać piekarnik do 50 stopni i piec drożdżówki przez 10 minut, później zwiększyć temperaturę do 160 stopni i piec ok. 15-20 minut do momentu aż ciasto zarumieni się
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA KRUSZONKI
  • Składniki umieścić w misce i zagniatać do momentu powstania kruszonki
  • Włożyć do lodówki do czasu przygotowania drożdżówek