DROŻDŻOWE CIASTO ZE ŚLIWKAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE
  • 25 g drożdży
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 1 szklanka mleka
  • ok. 1 kg pszennej mąki (typ 650)
  • 1/4 kostki masła (200 g)
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ
  • 75 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 50 g drobnego cukru
SKŁADNIKI DODATKOWE
  • śliwki (w przepisie użyto 7 dużych okrągłych śliwek)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA
  • Najpierw robimy zaczyn. Do miski dajemy drożdże, 2 łyżki cukru (z podanej ilości), szklankę letniego (nie gorącego!) mleka i 3 łyżki mąki. Całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia
  • Gdy zaczyn urośnie, dodajemy resztę cukru, jaja, rozpuszczone masło i mąkę (dosypywać partiami). Można użyć miksera z mieszadłami do ciasta drożdżowego (świderki), a następnie wyrabiać za pomocą rąk
  • Mąki dosypujemy do momentu, kiedy ciasto będzie odchodzić od rąk
  • Piec w temp. 50 stopni przez 10-15 minut (ciasto podrośnie), następnie zwiększyć do 160 stopni i piec do momentu, aż ciasto będzie gotowe
  • Gotowe ciasto drożdżowe wyłożyć na blachę (wymiary 37cm x 25cm) wysmarowaną wcześniej masłem i posypaną mąką.
  • Śliwki umyć, przekroić na pół, wyciągnąć ze środka pestki. Pokroić połówki owoców na grubsze plasterki. Tak przygotowane śliwki poukładać na cieście jedna obok drugiej. Posypać ciasto i śliwki cukrem waniliowym
  • Odrywać małe kawałki od ciasta na kruszonkę i układać na śliwkach i cieście
  • Piec w temp. 50 stopni przez 10-15 minut (ciasto podrośnie), następnie w 160 stopniach aż będzie gotowe
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA KRUSZONKI
  • W miseczce umieścić produkty. Palcami ugniatać produkty do momentu pojawienia się mniejszych i większych grudek.