MAŚLAK ZWYCZAJNY

  • MAŚLAK ZWYCZAJNY jest szeroko rozprzestrzeniony
  • Występuje na całej półkuli północnej na obszarach o klimacie umiarkowanym
  • Rośnie w lasach iglastych, głównie pod sosnami, gdyż współżyje z ich korzeniami – zjawisko mikoryzy
  • Występuje od maja do jesieni, ale przy ciepłej jesieni i późnej zimie znajdowano dorodne osobniki w połowie grudnia
  • W całej Polsce bardzo pospolity, z wyjątkiem wyższych położeń górskich
  • Kapelusz o średnicy 4-12 cm, ciemnobrązowy, czekoladowobrązowy, czasami żółtobrązowy
  • Na młodych grzybach półkulisty, potem spłaszczony, szeroki
  • Skórka promieniście żyłkowana, lepka i błyszcząca, w czasie suszy wyschnięta
  • Daje się łatwo oddzielić od miąższu
  • Miąższ początkowo twardy, potem miękki
  • W dole trzonu jest lekko brązowy
  • Smak i zapach przyjemny