DROŻDŻOWE CIASTO Z DYNIĄ

SKŁADNIKI NA ZACZYN
  • 30 g świeżych drożdży
  • 60 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
SKŁADNIKI NA CIASTO
  • 470 g mąki (plus troszkę do podsypania)
  • 75 g cukru pudru
  • cukier wanilinowy
  • szczypta soli
  • 240 g puree z dyni (przepis tutaj)
  • 3 łyżki mleka; 75 g miękkiego masła
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ
  • 75 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 50 g drobnego cukru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA ZACZYNU
  • W miseczce umieścić drożdże oraz cukier
  • Rozgnieść drożdże z cukrem do momentu aż będą płynne
  • Dolać mleko, dosypać mąkę, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA
  • Do miski przesiać mąkę, dodać cukier puder, cukier wanilinowy oraz sól. Ręką troszkę wymieszać
  • Następnie dodać gotowy, wyrośnięty zaczyn, masło, mleko praz pree. Całość zagnieść na gładkie ciasto
  • Miskę posypać odrobiną mąki, włożyć wyrobione ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę
  • Formę 22 x 22 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy i za pomocą palców równomiernie rozprowadzić po całej blaszce
  • Górę ciasta posypać kruszonką. Można ją lekko wgnieść w ciasto
  • Nagrzać piekarnik do 40 stopni (góra i dół)
  • Włożyć ciasto na 15 minut. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec przez ok. 20-25 minut do tzw. suchego patyczka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA KRUSZONKI
  • W miseczce umieścić produkty
  • Palcami ugniatać produkty do momentu pojawienia się mniejszych i większych grudek
WSKAZÓWKA
  • Dwa kawałki widoczne na zdjęciu mają ok. 450 kcal

Przepis oparty na przepisie Just Yummy Bake