OŚMIORNICE

  • Mają 8 ramion jednakowej długości, mierzą od kilku centymetrów do 3 metrów
  • Mięso ośmiornic jest sprężyste, o morskim zapachu
  • W sprzedaży są najczęściej mrożone ośmiornice już oczyszczone, a duże – pokrojone na kawałki. Wchodzą w skład mrożonych mieszanek owoców morza
  • Można przyrządzić z nich sałatkę (np. z ryżem), zupę, udusić z warzywami, podać z makaronem
  • Ugotowane i pocięte w plastry ramiona ośmiornic są znakomitym składnikiem sushi. Małe ośmiornice panierowane, usmażone w tłuszczu podaje się w całości
  • rada: Ośmiornice, oprócz tych najmniejszych, przed przyrządzeniem trzeba zbić tłuczkiem, aby straciły sprężystość. Dusi się je tak długo, aż bez trudu dadzą się wbić na widelec (2,5–3 godziny). Jeśli ośmiornica nie jest oczyszczona, trzeba usunąć odbyt i otwór gębowy, następnie wywrócić na drugą stronę, usunąć wnętrzności, ssawki i końce ramion