PAPAJA
- pochodzi z Ameryki Południowej, Środkowej i południowych rejonów Ameryki Północnej (Meksyk, Floryda)
- Obecnie uprawiana w tropikach i subtropikach
- Owoc to owalne lub gruszkowate jagody o długości do 45 cm i średnicy do 30 cm
- Owoce kiedy są dojrzałe stają się miękkie i zmieniają kolor z zielonego na pomarańczowy lub ciemnożółty
- Wnętrze owocu zawiera dużą ilość małych, kulistych i jadalnych nasion
WARTOŚĆ ODŻYWCZA I ZASTOSOWANIE
- Miąższ owocu jest jadalny oraz bogaty w witaminy i ubogi w kwasy
- Dzięki dużej zawartości papainy ułatwiają trawienie
- Jadalna jest także skórka owoców
- Papaja może być spożywana na surowo
- Nadaje się również na przetwory
- Wytwarza się z niej marmoladę, napój alkoholowy, kandyzuje oraz konserwuje w puszkach
- Jadalne są także niedojrzałe owoce, które przed spożyciem należy ugotować