DROŻDŻOWY ZAWIJANIEC Z MASĄ SEROWĄ
SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE
- 25 g drożdży
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 1 szklanka mleka
- ok. 1 kg pszennej mąki (typ 650)
- 1/4 kostki masła (200 g)
Z podanych składników wychodzi drożdżowiec z dużej blaszki 36 cm x 25 cm
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ
- 1/2 kg białego sera
- 1/2 szklanki cukru
- cukier wanilinowy
- 2 żółtka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA DROŻDŻOWEGO
- Najpierw robimy zaczyn. Do miski dajemy drożdże, 2 łyżki cukru (z podanej ilości), szklankę letniego (nie gorącego!) mleka i 3 łyżki mąki. Całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia
- Gdy zaczyn urośnie, dodajemy resztę cukru, jaja, rozpuszczone masło i mąkę (dosypywać partiami). Można użyć miksera z mieszadłami do ciasta drożdżowego (świderki), a następnie wyrabiać za pomocą rąk
- Mąki dosypujemy do momentu, kiedy ciasto będzie odchodzić od rąk
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA MASY SEROWEJ
- Ser biały zmielić lub przecisnąć przez praskę
- Następnie przełożyć go do miski. Dodać pozostałe składniki
- Za pomocą blendera miksować, do momentu uzyskania gładkiej masy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA ZAWIJAŃCA
- Wyrośnięte ciasto drożdżowe, rozwałkować na blacie w kształcie prostokąta. Następnie rozłożyć na nim równomiernie masę serową Brzegi z prawej i lewej strony założyć na ciasto na ok. 5 cm. Następnie krawędź przednią należy zawijać do przodu. Tak przygotowane ciasto przełożyć na blachę
- Górę ciasta posmarować białkiem (zostało z masy serowej)
- Piec w temp. 50 stopni przez 10-15 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 160 stopni i piec do momentu, aż będzie gotowe