TILAPIA

  • żyje w wodach słodkich
  • Hodowana jest również w Polsce
  • Osiąga wagę do 20 kg i średnio, ok. 40 cm długości
  • Jednolite ubarwienie ryby zmienia się w zależności od stanu emocjonalnego, a także w okresie godowym
  • Wykorzystywane są zarówno całe tuszki ryby jak i jej części
  • Mięso z tej ryby jest delikatne, białe, chude i ma mało ości
  • Najczęściej dostępna jest w postaci zamrożonych filetów
  • Tilapia nadaje się do smażenia, pieczenia oraz grillowania, ponadto do gotowania na parze oraz wędzenia
  • Aby pozbyć się nieprzyjemnego morskiego zapachu, należy na dwie godziny przed obróbką, skropić rybę sokiem z cytryny i wstawić do lodówki
  • Do dań z tilapią doskonale pasują: ryż, ziemniaki oraz lekkie, słodkie sosy
  • Ryba ta nie wymaga dużej ilości przypraw