PĄCZKI DYNIOWE Z LUKREM CYNAMONOWYM

SKŁADNIKI NA ZACZYN
  • 30 g świeżych drożdży
  • 60 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
SKŁADNIKI NA CIASTO DO PĄCZKÓW (15 sztuk)
  • 470 g mąki (plus troszkę do podsypania)
  • 75 g cukru pudru
  • cukier wanilinowy
  • szczypta soli
  • 240 g puree z dyni
  • 3 łyżki mleka
  • 75 g miękkiego masła
SKŁADNIKI NA LUKIER CYNAMONOWY
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA ZACZYNU
  • W miseczce rozetrzeć drożdże z cukrem
  • Dolać ciepłe mleko, dosypać mąkę, wymieszać i odstawić na 15 minut, do wyrośnięcia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA PĄCZKÓW
  • Do miski przesiać mąkę, dodać cukier puder, cukier wanilinowy, sól
  • Ręką wymieszać suche składniki
  • Następnie dodać gotowy, wyrośnięty zaczyn, masło, puree z dyni oraz mleko. Zagnieść na gładkie ciasto. Najpierw w misce, a później na blacie, tak jest wygodniej
  • Miskę posypać odrobiną mąki, włożyć wyrobione ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę lub półtorej godziny
  • Oprószyć blat mąką, wyłożyć ciasto i rękami rozgnieść je na grubość 2 cm
  • Wykrawać szklanką krążki
  • Na każdy krążek, położyć wisienkę z syropu, ulubioną konfiturę lub dżem i zlepić krążek jak sakiewkę, następnie uformować kulkę
  • Do formy na muffinki powkładać papilotki i do każdej włożyć po jednym pączku
  • Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10 minut
  • Wyciągnąć pączki i posmarować przygotowanym lukrem
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA LUKRU
  • Ogień nastawić na najmniejszy
  • Do rondelka włożyć podane składniki. Mieszać do momentu, aż powstanie gładka masa bez grudek
  • Jeśli lukier zrobi się gęsty, można dodać odrobinkę wody i ponownie zagotować