AMUR BIAŁY

  • Jest to ryba słodkowodna należąca do rodziny karpiowatych
  • Najprawdopodobniej pochodzi z Chin
  • Obecnie łowiona jest na wszystkich kontynentach
  • W Polsce występuje dość rzadko
  • Dorasta do 150 cm długości i 45 kg masy ciała
  • Łuski ma duże - ok. 45 wzdłuż linii bocznej
  • Na białym brzuchu łuski ciemno obramowane tworzą ciekawy wzór siatki
  • Mięso amura jest białe, delikatne i ościste
  • Na rynku możemy zakupić tuszki i filety
  • Najczęściej jest pieczony, smażony, duszony i gotowany
  • Można go również wędzić

WSKAZÓWKA

Mięso ma charakterystyczny zapach i posmak mułu. Aby pozbyć się nieprzyjemnej woni, rybę należy włożyć do mleka z dodatkiem pieprzu, czosnku lub obłożyć kawałkami cebuli i marynować przez kilka godzin w lodówce.