PĄCZKI DOMOWE

SKŁADNIKI (na ok. 66 małych pączków)
  • 1/2 kg pszennej mąki
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 1/4 kostki masła
  • 4 czubate łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • kieliszek wódki
  • olej do smażenia
  • lukier lub cukier puder
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Drożdże utrzeć z łyżką cukru, następnie wymieszać z ciepłym mlekiem
  • Mąkę przesiać i dodać drożdże wymieszane z mlekiem oraz resztę cukru, żółtka, cukier wanilinowy, szczyptę soli, wódkę i rozpuszczone masło
  • Ciasto wyrabiać do momentu, aż będzie zwarte i zacznie odchodzić od rąk
  • Z przygotowanego ciasta, odrywać małe kawałki i formować małe kuleczki
  • Gotowe pączki odkładać w miejsce posypane mąką. Poczekać aż urosną
  • Smażyć z dwóch stron, na rozgrzanym oleju, na złoty kolor
  • Gotowe pączusie wyciągnąć na papierowy ręcznik, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu
  • Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem np. cytrynowym