PĄCZKI DOMOWE
SKŁADNIKI (na ok. 66 małych pączków)
- 1/2 kg pszennej mąki
- 40 g świeżych drożdży
- 1 szklanka mleka
- 1/4 kostki masła
- 4 czubate łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 żółtka
- szczypta soli
- kieliszek wódki
- olej do smażenia
- lukier lub cukier puder
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Drożdże utrzeć z łyżką cukru, następnie wymieszać z ciepłym mlekiem
- Mąkę przesiać i dodać drożdże wymieszane z mlekiem oraz resztę cukru, żółtka, cukier wanilinowy, szczyptę soli, wódkę i rozpuszczone masło
- Ciasto wyrabiać do momentu, aż będzie zwarte i zacznie odchodzić od rąk
- Z przygotowanego ciasta, odrywać małe kawałki i formować małe kuleczki
- Gotowe pączki odkładać w miejsce posypane mąką. Poczekać aż urosną
- Smażyć z dwóch stron, na rozgrzanym oleju, na złoty kolor
- Gotowe pączusie wyciągnąć na papierowy ręcznik, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu
- Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem np. cytrynowym