JOGURT NATURALNY

SKŁADNIKI
  • 1 litr mleka 3,2% lub 3,5%
  • 1 łyżka dobrego jogurtu naturalnego np. bio 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Do szklanego żaroodpornego lub plastikowego dzbanka wlać mleko
  • Dodać jogurt, wymieszać i wstawić do mikrofalówki na 4 minuty
  • Przykryć ściereczką i odstawić w ciemne miejsce na 6-8 godzin. Po tym czasie wstawić jogurt do lodówki

  • Inny sposób to podgrzać mleko w rondlu i sprawdzać temperaturę za pomocą kuchennego termometru
  • Odpowiednia temperatura do stworzenia warunków, żeby powstał jogurt to 43, maksymalnie 45 stopni
  • Zdjąć z ognia, dodać jogurt, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciemne miejsce na 6-8 godzin
  • Po tym czasie wstawić jogurt do lodówki
  • Kolejny jogurt można zrobić zostawiając łyżkę jogurtu, który zrobiliśmy, dolać mleko, i dalej postępować jak wcześniej
WSKAZÓWKA

Jeśli jogurt po tych 6-8 godzinach nie schowamy do lodówki, bakterie zginą i z tego już nie stworzymy kolejnego jogurtu!