GRANOLA

SKŁADNIKI
  • 200 g płatków orkiszowych
  • 200 g płatków jaglanych
  • 200 g płatków jęczmiennych
  • garść rodzynek
  • garść żurawiny
  • garść suszonych daktyli
  • garść słonecznika
  • garść pestek dyni
  • garść obranych i pokrojonych na większe kawałki migdałów
  • płatki kokosowe; sok z grejpfruta lub z dwóch pomarańczy lub pomarańczy i cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki miodu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia
  • Następnie w większej misce wymieszać wszystkie płatki
  • Dodać pestki dyni i słonecznika
  • Wycisnąć sok z cytrusów, dodać cynamon oraz miód
  • Połączony sok z miodem i cynamonem wlać do miski z suchymi produktami
  • Całość dobrze wymieszać
  • Wyłożyć równo na blachę
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni
  • Piec do momentu, aż całość będzie podpieczona
  • Co jakiś czas, należy wymieszać tak, żeby płatki i pestki były wszędzie rumiane
  • Gotowe, wyjąć i wymieszać z ulubionymi bakaliami
  • Gotową granolę można przełożyć do dużego słoja