CIASTO BABKOWE ZE ŚLIWKAMI

SKŁADNIKI
  • 4 jaja
  • 120 g brązowego cukru Demerara
  • 1/2 szklanki oleju
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 1 kg śliwek węgierek
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Do miski wbić jaja, dosypać cukier
  • Składniki ubić na puszystą masę za pomocą miksera (najwyższe obroty)
  • Następnie zmniejszyć obroty na niższe i powoli dolewać olej
  • Kolejno dosypać mąkę z proszkiem do pieczenia (wcześniej przesianą przez sito)
  • Dokładnie wymieszać i tak przygotowaną masę przelać do tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia, a boki posmarowane olejem)
  • Na wierzch poukładać połówki śliwek
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45 minut do 1 godziny, w zależności od piekarnika. Najlepiej sprawdzać drewnianym patyczkiem
  • Gotowe ciasto wyłożyć na deskę i posypać po wierzchu zmielonym na puder cukrem waniliowym