ROSÓŁ NA PIECZONYCH UDKACH

SKŁADNIKI
  • 2 udka z kurczaka
  • 2,5 litra wody
  • 1 duża pietruszka
  • 2 marchewki
  • 1/2 dużego selera
  • 1 cebula "opalona" nad ogniem
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela anielskiego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
SKŁADNIKI NA MARYNATĘ
  • 1 łyżka wegety
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki oleju
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA MARYNATY
  • W miseczce umieścić podane składniki na marynatę i dobrze je wymieszać
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA ZUPY
  • Udka umyć, osuszyć
  • Przygotowaną marynatą natrzeć mięso, przykryć pojemnik i odstawić na kilka godzin do lodówki
  • Następnie przełożyć udka do żaroodpornego naczynia i piec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 240 stopni (termoobieg)
  • Upieczone udka przełożyć do dużego garnka, dolać wodę, dodać obraną marchewkę, pietruszkę, seler oraz cebulę, liście laurowe i ziele angielskie
  • Gotować na niewielkim ogniu przez 3 godziny
  • Doprawić pieprzem i solą
  • Przygotowany rosół nalewać gorący i podawać z makaronem