ROSÓŁ DOMOWY

SKŁADNIKI
  • 150 g wołowiny (rostbef)
  • korpus (400 g)
  • 6 kurzych łapek
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • por
  • kawałek selera
  • cebula (opieczona nad ogniem)
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu w kulkach
  • 2 i 1/2 litra wody
  • 2 kostki rosołowe z pietruszką i lubczykiem
  • natka pietruszki
  • makaron
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Mięso umyć i przełożyć do garnka. Nalać tyle wody, żeby zakryło mięso. Zagotować. Gdy pojawią się szumowiny, wylać wodę z garnka, opłukać mięso i nalać świeżą wodę w ilości podanej w składnikach
  • Jarzyny obrać i włożyć do garnka z mięsem
  • Cebulę opiec nad ogniem i dodać do jarzyn
  • Dodać ziele angielskie, liście laurowe, pieprz oraz kostki rosołowe
  • Całość gotować na małym ogniu bez przykrycia ok. 3 godzin
  • Ugotować makaron, przełożyć na talerz, na środku położyć ugotowaną, pokrojoną drobno marchewkę oraz pokrojoną natkę pietruszki. Nalać porcję rosołu