GROCHÓWKA NA ŻEBERKACH

SKŁADNIKI
  • 2 i 1/2 l wody
  • 1/2 kg wędzonych żeberek
  • 200 g łuskanego grochu
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 dużego selera
  • 1 mały por
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 łyżka czubata majeranku
  • pieprz
  • sól
  • domowa wegeta do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Żeberka pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do dużego garnka
  • Dolać wodę
  • Marchewkę, pietruszkę oraz seler obrać i włożyć do garnka z żeberkami. (Jedną marchewkę można pokroić w krążki)
  • Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i razem z grochem dodać do reszty produktów znajdujących się w garnku
  • Gotować do momentu, aż groch będzie rozgotowany
  • Doprawić solą, pieprzem, majerankiem oraz wegetą, jeśli jest potrzeba