ZUPA GRZYBOWA

SKŁADNIKI
  • kawałek kurczaka, np. udko lub 2 podudzia
  • garść suszonych prawdziwków
  • garść suszonych podgrzybków
  • 3 średnie ziemniaki
  • 3 marchewki
  • pietruszka
  • 3-4 liście selera
  • pieprz
  • sól
  • 2 łyżki śmietany
  • kostka wołowa
  • liść laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Umyte kawałki z kurczaka włożyć do garnka i wlać wodę do 3/4 wysokości
  • Dodać pokrojone w plastry marchewki i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pietruszkę, liście selera, liść laurowy i ziarna ziela angielskiego
  • Do miseczki z wodą włożyć na 15 minut suszone grzyby
  • Wymoczone dodać do garnka z jarzynami i kurczakiem
  • Po godzinie dodać kostkę wołową, pieprz, sól i śmietanę