OGÓRKI KISZONE W SŁOJACH

SKŁADNIKI
  • ogórki gruntowe (muszą być świeże, nieuszkodzone)
  • koper
  • chrzan
  • czosnek
  • woda
  • sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Na dno wyparzonych słoików włożyć koper, kawałek obranego chrzanu, 2 ząbki obranego czosnku (można też włożyć liść winogrona lub czarnej porzeczki.)
  • W słoiku układać kolejno umyte ogórki tak, żeby wypełniły jak największą przestrzeń w słoiku
  • Dobrze mieć ogórki różnej wielkości
  • Najlepiej wkładać najpierw te większe, a mniejszymi poupychać wolne przestrzenie
  • Między ogórki włożyć kolejne 2 ząbki czosnku
  • Można na samej górze położyć kawałki łodygi kopru
  • Tak przygotowane ogórki, zalać gorącą wodą z solą (proporcje: na 1 litr wody - 2 łyżki soli)
  • Po zakręceniu słoików odwrócić do góry dnem, na 30 minut do 1 godziny