DŻEM Z ZIELONYCH POMIDORÓW

SKŁADNIKI
  • 1 kg pomidorów
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Pomidory umyć, pokroić w kawałki i przełożyć do garnka
  • Dolać wodę i dosypać 3 łyżki cukru
  • Gotować 30 minut od czasu do czasu mieszając
  • Po godzinie dodać resztę cukru. (Cukier można dosypywać stopniowo. Jeśli ktoś woli mniej słodki dżem, nie dodawać całej ilości cukru)
  • Wymieszać i na małym ogniu trzymać przez 15 minut
  • Wyłączyć i odstawić na 2 godziny
  • Po tym czasie smażyć pomidory przez godzinę i znowu odstawić
  • Taki proces należy powtórzyć kilka razy, wtedy dżem będzie gęsty i smaczny. (Przy dłuższym smażeniu pomidorów ich smak przypomina konfiturę z fig)