DŻEM DYNIOWY Z POMARAŃCZĄ

SKŁADNIKI
  • 1/4 dyni
  • 1 pomarańcza
  • 1 szklanka wody
  • łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 6 goździków
  • 4 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • Żelfix 2:1
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Dynię obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do rondla
  • Dolać wodę oraz sok z pomarańczy i cytryny
  • Dodać startą skórkę pomarańczową i goździki
  • Gdy dynia będzie miękka dosypać cukier oraz cukier waniliowy
  • Zmiksować całość blenderem do uzyskania jednolitej masy
  • Dodać Żelfix i gotować jeszcze przez 2-3 minuty
  • Włożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i obrócić na ok.30 minut do góry dnem.