KONFITURA DYNIOWO- GRUSZKOWA

SKŁADNIKI
  • 1/2 małej dyni
  • gruszka
  • 6 goździków
  • 4 czubate łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • Żelfix 3:1
  • 1 szklanka wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Do rondla wlać wodę. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę dynię i gruszkę
  • Gdy owoce będą miękkie, dodać cukier, cukier waniliowy, goździki; skórkę i sok z cytryny
  • Gotować ok. 20-30 minut
  • Zmiksować blenderem (można zostawić kilka kawałków całych)
  • Dodać Żelfix
  • Całość mieszać ok. 2-3 minuty
  • Przelać do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i obrócić wekami do dołu
  • Tak pozostawić na 30 minut