BABKA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

SKŁADNIKI
  • 100 g białej czekolady
  • 120 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jaja
  • 1 łyżka likieru Amaretto
  • 250 g mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mleka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić na bok.
  • W misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, następnie dodać rozpuszczoną czekoladę oraz lekko ubite jaja i likier.
  • Wymieszać składniki, aż dobrze się połączą.
  • Na końcu dodać mleko i partiami dosypywać mąkę. Ponownie całość dobrze wymieszać. Tak przygotowaną masę, przelać do formy do pieczenia babki, posmarowanej wcześniej tłuszczem i oprószonej mąką.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut.
WSKAZÓWKA

Babka z tego przepisu była pieczona w formie o wymiarach 30 cm x 17,5 cm.