KASZANKA W JABŁKU

SKŁADNIKI (2 porcje)
  • ok. 200 g kaszanki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • sól
  • pieprz
  • 2 soczyste, najlepiej kwaskowate jabłka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Kaszankę obrać z flaka i przełożyć do rondla
  • Dodać drobno pokrojoną cebulkę oraz wyciśnięty przez wyciskarkę czosnek. Całość podsmażyć
  • Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać
  • Jabłka umyć, odciąć górę (odłożyć, bo będzie potrzebna do przykrycia)
  • Wydrążyć środek w jabłkach, a do środka nałożyć farsz z kaszanki
  • Górę jabłek przykryć odciętymi kawałkami
  • Jabłka przełożyć do żaroodpornego naczynia i przykryć folią aluminiową
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut, później odkryć folię i piec jeszcze 10 minut
  • Najlepiej sprawdzać co jakiś czas jabłka
  • Czas pieczenia zależy od wielkości owoców
  • Miąższ ma być dość miękki, ale zwarty
  • Nie ma mieć konsystencji musu!

W przepisie użyto dużych jabłek.