KASZANKA W JABŁKU
SKŁADNIKI (2 porcje)
- ok. 200 g kaszanki
- 2 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- sól
- pieprz
- 2 soczyste, najlepiej kwaskowate jabłka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Kaszankę obrać z flaka i przełożyć do rondla
- Dodać drobno pokrojoną cebulkę oraz wyciśnięty przez wyciskarkę czosnek. Całość podsmażyć
- Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać
- Jabłka umyć, odciąć górę (odłożyć, bo będzie potrzebna do przykrycia)
- Wydrążyć środek w jabłkach, a do środka nałożyć farsz z kaszanki
- Górę jabłek przykryć odciętymi kawałkami
- Jabłka przełożyć do żaroodpornego naczynia i przykryć folią aluminiową
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut, później odkryć folię i piec jeszcze 10 minut
- Najlepiej sprawdzać co jakiś czas jabłka
- Czas pieczenia zależy od wielkości owoców
- Miąższ ma być dość miękki, ale zwarty
- Nie ma mieć konsystencji musu!
W przepisie użyto dużych jabłek.