Zrobić zaczyn. Mleko z wodą podgrzać (ma być ciepłe ale nie gorące!). Drożdże umieścić w miseczce, dodać cukier, dolać wodę z mlekiem i wymieszać (składniki mają być płynne)
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać masło oraz przygotowany zaczyn
Produkty zagnieść na gładkie ciasto
Odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia
W większym garnku nastawić wodę do gotowania bajgli
Piekarnik nastawić na 200 stopni. Wyrośnięte ciasto podzielić na kawałki
Z każdego kawałka zrobić wałeczek o długości ok. 40 cm
Uformować bajgle
Następnie wrzucać je do gotującej wody na ok. 1 min
Wyciągnąć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Bajgle posmarować rozmąconym jajem
Po wierzchu posypać według uznania np. sezamem lub makiem
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do momentu, aż będą rumiane