CHLEBEK PITA

SKŁADNIKI (6 sztuk)
  • 250 g mąki pszennej typ 650
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 120 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru
  • Następnie dodać do drożdży pozostałe składniki i całość zagnieść na gładkie ciasto
  • Miskę przykryć ściereczką i ostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę
  • Ciasto powinno podwoić swoją objętość
  • Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, zrobić wałek i podzielić go na 6 równych części
  • Każdy kawałek rozwałkować na niewielki placek (ok. 14 cm x 14 cm)
  • Można na każdym placku odcisnąć okrąg takiej średnicy np. podstawkiem od filiżanki, wtedy placki będą równe
  • Gotowe okręgi przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
  • Nastawić piekarnik na 250 stopni
  • W tym czasie placki odpoczną i podrosną
  • Piec przez 6-7 minut