FOCACCIA Z KRYSZTAŁKAMI SOLI

SKŁADNIKI
  • 1/2 kg mąki pszennej typ 650
  • 310 ml letniej wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 łyżeczka soli morskiej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Wodę, drożdże, cukier i sól umieścić w misce. Wymieszać składniki mikserem (końcówki świderki), dodając partiami mąkę
  • Gdy składniki dobrze będą połączone, odstawić miskę z ciastem w ciepłe miejsce na ok. 40 minut. Powinno podwoić swoją objętość
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat lekko posypany mąką
  • Rozwałkować mniej więcej na wielkość blachy (36 cm x 25 cm). Blaszkę posmarować oliwą i oprószyć mąką
  • Przełożyć ciasto do blachy i palcami porościągać do brzegów
  • W przygotowanym cieście porobić palcem dołki w równych odstępach i posypać po wierzchu ciasta solą gruboziarnistą
  • Odstawić ciasto do ponownego wyrośnięcia (ok. 40 minut)
  • Focaccię piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, ok. 15-20 minut