WIELKANOCNY CHLEBEK

SKŁADNIKI (6 sztuk)
  • 6 łyżek mleka;
  • 1 szklanka ciepłej wody (250 ml)
  • 1 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki melasy
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 170 g mąki żytniej
DODATKOWO
  • 1 szklanka wody w naczyniu żaroodpornym
  • mąka do podsypania, jeśli po połączeniu składników, ciasto nadal będzie się kleić
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Do małej miski wlać ciepłą wodę, mleko, oliwę, dodać drożdże, melasę i cukier
  • Połączyć ze sobą składniki
  • Do większej miski wsypać mąkę pszenną, mąkę żytnią, sól oraz wyciśnięty przez wyciskarkę czosnek
  • Dodać zaczyn z małej miski i zagnieść ciasto
  • Obsypać mąką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia
  • Podzielić ciasto na sześć części
  • Z każdej części uformować okrągły chlebek, obsypać mąką i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
  • Piekarnik nastawić na 215 stopni, a w środku na dole, postawić naczynie z wodą
  • W tym czasie zrobić na każdym chlebku nacięcia nożem w kształcie krzyża i odstawić chlebki w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  • Gdy temperatura w piekarniku będzie odpowiednia, wstawić chlebki na ok. 18-20 minut