CHLEB PSZENNY

SKŁADNIKI
  • 700 g mąki pszennej + mąka do podsypania na blat
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 30 g drożdży
  • ok. 30 g miękkiego masła
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 300 ml ciepłej wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Mąkę wsypać do miski, dodać sól i masło
  • W osobnym naczyniu wymieszać wodę, mleko, cukier i drożdże
  • Połączone składniki dodać do miski z mąką
  • Całość dobrze wyrobić
  • Gdy ciasto będzie gotowe uformować chleb lub podzielić ciasto na 2 części i zrobić dwa małe chlebki
  • Przełożyć na blachę wyłożoną papierem pergaminowym
  • Zrobić kilka nacięć nożem na wierzchu
  • Piec ok. 40 minut (duży chleb) w temp. 200 stopni