CHLEB PSZENNY
SKŁADNIKI
- 700 g mąki pszennej + mąka do podsypania na blat
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 30 g drożdży
- ok. 30 g miękkiego masła
- 150 ml ciepłego mleka
- 300 ml ciepłej wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Mąkę wsypać do miski, dodać sól i masło
- W osobnym naczyniu wymieszać wodę, mleko, cukier i drożdże
- Połączone składniki dodać do miski z mąką
- Całość dobrze wyrobić
- Gdy ciasto będzie gotowe uformować chleb lub podzielić ciasto na 2 części i zrobić dwa małe chlebki
- Przełożyć na blachę wyłożoną papierem pergaminowym
- Zrobić kilka nacięć nożem na wierzchu
- Piec ok. 40 minut (duży chleb) w temp. 200 stopni