CHAŁKA Z KRUSZONKĄ

SKŁADNIKI (2 chałki)
  • 50 g drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 3/4 szklanki wody
  • 3 łyżki cukru
  • 1 żółtko
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 1 cukier waniliowy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CHAŁKI
  • Drożdże utrzeć z łyżką cukru
  • Zalać ciepłym mlekiem i rozmieszać z 3 łyżkami mąki
  • Zostawić do wyrośnięcia
  • Do miski przesiać mąkę
  • Gdy zaczyn wyrośnie dodać go do mąki
  • Dodać również 2 jajka, cukier, rozpuszczone masło i wodę
  • Wyrobić ciasto do momentu aż zacznie odchodzić od rąk i miski
  • Podzielić ciasto na pół i zostawić do wyrośnięcia
  • Ciasta muszą podwoić swoją objętość
  • Każdy kawałek wyrośniętego ciasta podzielić na trzy równe części
  • Z tych trzech części uformować wałki równej długości i zapleść z nich warkocz, a końce połączyć i podwinąć pod spód
  • Przełożyć chałkę na blachę wyłożoną papierem pergaminowym
  • Następnie posmarować wierzch chałki żółtkiem i położyć kruszonkę
  • Piec około 20 minut w temperaturze 170º C
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA KRUSZONKI
  • Wszystkie składniki umieścić w naczyniu
  • zagniatać palcami do momentu uzyskania zwartej masy