WIELOZIARNISTE BUŁKI DOMOWE

SKŁADNIKI (ok. 10 sztuk)
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka otrąb pszennych
  • 1/2 szklanki zmielonego siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 2 płaskie łyżki łuskanych pestek dyni
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1/2 łyżki cukru
  • 400 ml ciepłej wody
  • 40 g drożdży
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Zrobić rozczyn. W 400 ml ciepłej wody rozpuścić drożdże z cukrem
  • Osobno wymieszać ze sobą suche składniki
  • Zaczyn i suche (wymieszane) składniki połączyć ze sobą
  • Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodać więcej mąki
  • Ulepić bułki i przełożyć na blachę wyłożoną papierem pergaminowym
  • Poczekać ok. 15 minut aż trochę wyrosną
  • Piec w piekarniku w temperaturze 160 stopni do czasu kiedy będą rumiane (ok. 30 minut)
  • Sprawdzać, co jakiś czas patyczkiem, czy w środku są już upieczone