SERNIK MIĘTOWY Z AGRESTEM

SKŁADNIKI
  • 1 szklanka wody
  • 1 galaretka agrestowa
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 10 listków świeżej mięty
  • 100 g herbatników maślanych, pełnoziarnistych
  • 2-3 łyżki masła
  • 400 g serka mascarpone
  • 10 łyżek śmietany 30%
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka syropu miętowego
  • kilka owoców agrestu do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Ciastka dobrze pokruszyć lub zmielić w młynku
  • Dodać do herbatników miękkie masło, całość zagnieść i wyłożyć tortownicę o średnicy 20 cm
  • Wodę w rondlu zagotować
  • Ściągnąć garnek z ognia, wsypać galaretkę i żelatynę. Całość dobrze połączyć ze sobą i wrzucić liście mięty
  • Odstawić do przestygnięcia
  • W misce ubić serek ze śmietaną i cukrem pudrem (wcześniej przesianym przez sitko)
  • Gdy masa będzie gotowa, dodać syrop i galaretkę (bez liści). Ponownie całość dobrze wymieszać
  • Gotową masę przełożyć na spód z ciastek
  • Przykryć górę formy folią spożywczą i włożyć do lodówki
  • Sernik udekorować owocami agrestu