WANILIOWA PANNA COTTA

SKŁADNIKI
  • 200 ml mleka 3,2%
  • 200 g śmietanki 36%
  • 70 g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżka Martini Bianco (niekoniecznie)
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Mleko i śmietankę wlać do rondla, dodać cukier, aromat oraz martini. (składniki można połączyć za pomocą blendera)
  • Laskę wanilii przekroić wzdłuż, wyciągnąć ziarenka i dodać do składników w rondlu
  • Całość gotować na małym ogniu do czasu aż cukier rozpuści się
  • Gdy mieszanka będzie bardzo gorąca, ściągnąć rondel z ognia i dodać żelatynę wymieszaną z dwoma łyżkami wody
  • Całość mieszać energicznie do czasu aż żelatyna całkowicie rozpuści się i połączy z pozostałymi składnikami
  • Przelać mieszankę do szklaneczek lub silikonowych foremek
  • Po ostudzeniu przykryć szklaneczki aluminiową folią i wstawić do lodówki najlepiej na noc
  • Podawać np. z owocami, sosem owocowym lub czekoladowym, musem z jabłek lub konfiturami