RACUCHY Z BIAŁEGO SERA I DYNI

SKŁADNIKI
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 250 g białego sera
  • 2 jaja
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 400 g mąki pszennej
  • olej do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Ser przecisnąć przez praskę lub zmielić
  • Zrobić zaczyn. Drożdże umieścić w miseczce dodać cukier i rozetrzeć. Dolać ciepłe mleko, dodać łyżkę mąki z odmierzonej ilości, wymieszać i odstawić na 15 minut
  • Do dużej miski przełożyć puree z dyni
  • Mieszając mikserem, dodawać partiami ser i zaczyn
  • Następnie dodać jaja, cukier wanilinowy oraz mąkę (łyżka po łyżce)
  • Całość dobrze wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut
  • Na rozgrzanej patelni smażyć racuchy z obu stron, do czasu aż będą rumiane
  • Wykładać na ręcznik papierowy
  • Podawać np. z cukrem pudrem, serkiem waniliowym, kremem czekoladowym, kokosowym lub same