CHINKALI - GRUZIŃSKIE PIEROGI
SKŁADNIKI NA FARSZ
- 500 g wieprzowo-wołowego mięsa mielonego
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki świeżej natki pietruszki (w oryginale dużo kolendry)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu (świeżo zmielony)
- 1,5 szklanki bulionu
SKŁADNIKI NA CIASTO
- 500 g mąki pszennej + do podsypania
- 2 jaja
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju
- ciepła woda
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA FARSZU
- Mięso umyć, zmielić i umieścić w misce
- Cebulę i natkę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę i wszystkie składniki dodać do miski z mięsem
- Następnie dodać przyprawy oraz bulion i całość dobrze wymieszać
- Odstawić i zagnieść ciasto
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA
- Do miski przesiać mąkę
- Dodać sól, rozmącone jajo z olejem
- Partiami dolewać wodę, do momentu, aż będzie można zagnieść ciasto (tak jak na pierogi)
- Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto