CHINKALI - GRUZIŃSKIE PIEROGI

SKŁADNIKI NA FARSZ
  • 500 g wieprzowo-wołowego mięsa mielonego
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki świeżej natki pietruszki (w oryginale dużo kolendry)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu (świeżo zmielony)
  • 1,5 szklanki bulionu
SKŁADNIKI NA CIASTO
  • 500 g mąki pszennej + do podsypania
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju
  • ciepła woda
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA FARSZU
  • Mięso umyć, zmielić i umieścić w misce
  • Cebulę i natkę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę i wszystkie składniki dodać do miski z mięsem
  • Następnie dodać przyprawy oraz bulion i całość dobrze wymieszać
  • Odstawić i zagnieść ciasto
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA
  • Do miski przesiać mąkę
  • Dodać sól, rozmącone jajo z olejem
  • Partiami dolewać wodę, do momentu, aż będzie można zagnieść ciasto (tak jak na pierogi)
  • Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto