SERNIK Z POLEWĄ

SKŁADNIKI NA SERNIK
  • 1 kg białego, tłustego sera
  • 6-7 jaj
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 cukier waniliowy
  • 10 dkg roztopionej margaryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • garść rodzynek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Białka oddzielić od żółtek
  • Do żółtek dodać cukier i ubijać do momentu uzyskania puszystej masy
  • Nie przerywając miksowania, dodawać po łyżce ser
  • Kolejno dodać mąkę, tłuszcz, sok z cytryny i rodzynki
  • Na końcu dodać ubite białka i połączyć je z resztą składników za pomocą łyżki
  • Wylać masę serową na blachę (wymiary blachy 25 cm x 36 cm)
  • Piec w 180 stopniach przez 1 godzinę
SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA POLEWY
  • 5 łyżek mleka
  • 5 łyżek masła
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek gorzkiego kakao

Mleko, masło, cukier i kakao umieścić w garnuszku i gotować na małym ogniu mieszając do momentu całkowitego połączenia się składników. Można dodać 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej wymieszanej z odrobiną mleka, wtedy polewa będzie bardziej budyniowa.