LECZO

SKŁADNIKI
  • 5 kawałków dobrej kiełbasy
  • 3 papryki (różne kolory)
  • 500 g przecieru pomidorowego z kartonika
  • 2 duże cebule
  • 1 łyżka margaryny
  • 1 duży kabaczek
  • 1 szklanka wody
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka w proszku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni
  • Podsmażone kawałki przełożyć do dużego garnka
  • Na tłuszczu po kiełbasie usmażyć cebulę, pokrojoną w piórka
  • Jeśli jest za mało tłuszczu dołożyć margarynę
  • Podsmażoną na złoty kolor cebulkę, przełożyć do garnka z kiełbasą
  • Papryki przekroić na pół, wyciąć środek wraz z pestkami, umyć i obrać ze skórki, za pomocą obieraka do warzyw
  • Papryki pokroić na małe kawałki i przełożyć do dużego garnka
  • Cukinię umyć, obrać ze skóry, wydrążyć środek, pokroić na kawałki i dodać do reszty produktów
  • Dolać wodę i przecier pomidorowy
  • Całość gotować do momentu aż warzywa będą miękkie a płyny zredukują się
  • Dodać przyprawy
  • Leczo podawać gorące ze świeżym chlebem