PRZYSMAK KRESOWY

SKŁADNIKI
  • 2 kg ziemniaków
  • 500 g białego sera
  • 300 g cebuli
  • 450 g wędzonego boczku
  • 1 łyżka margaryny
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • flaki wieprzowe
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Ziemniaki obrać, umyć i ugotować
  • Na margarynie usmażyć pokrojoną na małe kawałki cebulę
  • Cebulka ma mieć złoty kolor
  • Boczek również pokroić na małe kawałki i usmażyć na skwarki
  • Do dużej miski lub garnka włożyć przeciśnięty przez praskę biały ser oraz ziemniaki
  • Dodać cebulkę, skwarki wraz z zawartością tłuszczu, który się wytopił
  • Doprawić solą i pieprzem
  • Całość dobrze wymieszać
  • Gotowe nadzienie nabijać we flaki (wcześniej wymoczone w wodzie)
  • Tak przygotowany przysmak można zapiekać w piekarniku lub grillować
  • Dobrze smakuje z kefirem lub zsiadłym mlekiem