PRZYSMAK KRESOWY
SKŁADNIKI
- 2 kg ziemniaków
- 500 g białego sera
- 300 g cebuli
- 450 g wędzonego boczku
- 1 łyżka margaryny
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- flaki wieprzowe
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Ziemniaki obrać, umyć i ugotować
- Na margarynie usmażyć pokrojoną na małe kawałki cebulę
- Cebulka ma mieć złoty kolor
- Boczek również pokroić na małe kawałki i usmażyć na skwarki
- Do dużej miski lub garnka włożyć przeciśnięty przez praskę biały ser oraz ziemniaki
- Dodać cebulkę, skwarki wraz z zawartością tłuszczu, który się wytopił
- Doprawić solą i pieprzem
- Całość dobrze wymieszać
- Gotowe nadzienie nabijać we flaki (wcześniej wymoczone w wodzie)
- Tak przygotowany przysmak można zapiekać w piekarniku lub grillować
- Dobrze smakuje z kefirem lub zsiadłym mlekiem