W osobnym naczyniu wymieszać wodę, mleko, cukier i drożdże
Połączone składniki dodać do miski z mąką
Całość dobrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia
Gdy ciasto będzie gotowe, podzielić je na 3 lub 4 części w zależności od tego, jaki ma być gruby spód do pizzy
Wydzieloną część rozwałkować i przełożyć na blaszkę do pizzy. (W przepisie użyto blachę o śr. 33 cm. Najlepiej żeby blaszka miała dziurki)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA BIAŁEGO SOSU
W misce umieścić ser feta, mleko oraz zioła prowansalskie
Całość zmiksować blenderem
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA PIZZY
Na gotowym cieście rozsmarować biały sos
Na sosie poukładać kurki (wcześniej należy sparzyć je gorącą wodą, żeby nie były gorzkie!), polędwicę pokrojoną w cienkie plasterki (wcześniej posolone i posypane pieprzem), cebulę, pokrojoną w piórka, ser Mozarella w wiórkach, chilli oraz sery w plastrach
Piec w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez 12 minut