KURCZAK W GROSZKU

SKŁADNIKI
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 300 g pieczarek
  • 300 g mrożonego groszku
  • 1/2 kostki masła (100 g)
  • 1/2 łyżki estragonu
  • 200 g śmietanki 30%
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 kostka rosołowa
  • pieprz
  • sól
  • olej do smażenia mięsa
  • margaryna do usmażenia pieczarek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Na dużej patelni rozpuścić masło i dodać mrożony groszek
  • W tym samym czasie na drugiej patelni usmażyć na margarynie (1 łyżka) pieczarki (wcześniej umyte i pokrojone na kawałki)
  • Usmażone na złoty kolor pieczarki przełożyć do groszku
  • Na patelni po pieczarkach usmażyć na niewielkiej ilości oleju piersi z kurczaka pokrojone w kostkę
  • Dodać estragon, paprykę oraz śmietankę
  • Wymieszać
  • Gdy mięso będzie usmażne, przełożyć je na patelnię z groszkiem i pieczarkami
  • Dodać kostkę rosołową, chwilę poczekać i wymieszać
  • Dodać sól oraz pieprz do smaku
  • Podawać z ryżem