SPAGHETTI W SOSIE CARBONARA

SKŁADNIKI
  • 250 g makaronu spaghetti
  • ok. 230 g wędzonego boczku
  • 250 ml śmietany 30%
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 szalotek lub 1 duża cebula
  • 40 g tartego sera twardego Parmezan
  • świeży szczypior
  • sól
  • pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu
  • Boczek pokroić w kostkę, przełożyć na dużą patelnię i usmażyć na oliwie (jeśli boczek jest tłusty, wtedy smażyć bez oliwy)
  • Cebulkę drobno pokroić i dodać do boczku w momencie, kiedy będzie prawie usmażony
  • Czosnek obrać, drobno pokroić i dodać do cebuli i boczku
  • Do podsmażonych składników wlać ok. 100 g śmietany, a resztę zmiksować z żółtkami za pomocą blendera
  • Gotową masę jajeczną przelać do reszty produktów i zmniejszyć ogień
  • Doprawić solą oraz pieprzem, jeśli jest potrzeba
  • Gdy sos zacznie gęstnieć dodać makaron
  • Całość dobrze wymieszać i chwilę podgrzewać (jeśli sos będzie za gęsty można rozrzedzić go bulionem)
  • Gotowy makaron przełożyć na talerz i posypać świeżym szczypiorkiem