SPAGHETTI W SOSIE CARBONARA
SKŁADNIKI
- 250 g makaronu spaghetti
- ok. 230 g wędzonego boczku
- 250 ml śmietany 30%
- 3 żółtka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 5 szalotek lub 1 duża cebula
- 40 g tartego sera twardego Parmezan
- świeży szczypior
- sól
- pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu
- Boczek pokroić w kostkę, przełożyć na dużą patelnię i usmażyć na oliwie (jeśli boczek jest tłusty, wtedy smażyć bez oliwy)
- Cebulkę drobno pokroić i dodać do boczku w momencie, kiedy będzie prawie usmażony
- Czosnek obrać, drobno pokroić i dodać do cebuli i boczku
- Do podsmażonych składników wlać ok. 100 g śmietany, a resztę zmiksować z żółtkami za pomocą blendera
- Gotową masę jajeczną przelać do reszty produktów i zmniejszyć ogień
- Doprawić solą oraz pieprzem, jeśli jest potrzeba
- Gdy sos zacznie gęstnieć dodać makaron
- Całość dobrze wymieszać i chwilę podgrzewać (jeśli sos będzie za gęsty można rozrzedzić go bulionem)
- Gotowy makaron przełożyć na talerz i posypać świeżym szczypiorkiem