BURRITO

SKŁADNIKI (4 porcje z dużych tortilli)
  • ok. 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 3-4 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku;
  • 1 płaska łyżeczka ostrej papryki
  • 1 płaska łyżeczka łagodnej papryki
  • 2 szczypty czarnego pieprzu
  • 1 cebula
  • 1 łyżka margaryny
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów
  • 1/2 lub cała puszka czerwonej fasoli
  • 1/2 surowej zielonej papryki
  • 1/2 surowej czerwonej papryki
  • 3-4 łyżki kukurydzy z puszki
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 opakowanie sera tartego Mozzarella
  • kilka liści sałaty lodowej
  • garść świeżej, zielonej pietruszki

SKŁADNIKI NA SOS
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki gęstej śmietany (12% lub 18%)
  • 2 duże ząbki czosnku (wyciśnięte przez wyciskarkę)
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA POTRAWY
  • Na oleju podsmażyć mięso
  • Dodać cebulę (wcześniej pokrojoną i podsmażoną na złoty kolor), papryki pokrojone w kostkę (wcześniej obrane ze skórki za pomocą obieraka do ziemniaków) oraz pomidory
  • Po 10 minutach smażenia dodać czosnek wyciśnięty przez wyciskarkę i przyprawy (łagodną i ostrą paprykę, pieprz, sól, kminek) Następnie dodać fasolę i kukurydzę
  • Całość wymieszać i gotować na małym ogniu jeszcze chwilkę. (Całość od początku do końca gotować ok. 30 minut)
  • Ściągnąć farsz z ognia i dodać posiekaną natkę pietruszki
  • Wymieszać i nakładać na tortille
  • Posypać po wierzchu serem (1-2 garście do jednej) i zwinąć placki
  • Można ułożyć przygotowane burrito na żaroodpornym naczyniu i zapiekać w 180 stopniach do czasu aż tortilla zarumieni się, a ser rozpuści się w środku
  • Jeśli farsz jest zimny, owinąć burrito folią aluminiową i piec w 180 stopniach przez 25 minut
  • Gotowe danie podawać na liściach sałaty z sosem
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SOSU
  • Składniki na sos umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać