KURCZAK NA SŁOJU
SKŁADNIKI
- 1 kurczak (ok. 1,5 kg)
- 1 łyżeczka ostrej, zmielonej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej, zmielonej papryki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka Wegety
- 4 łyżki oleju
DODATKOWO
- Litrowy słoik napełniony do połowy wodą
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Do miseczki wlać olej, dodać słodką i ostrą paprykę, zioła prowansalskie, wyciśnięty przez wyciskarkę czosnek oraz wegetę
- Całość dobrze wymieszać i natrzeć wymytego wcześniej i osuszonego kurczaka
- Do słoika z wodą wrzucić listki rozmarynu i "posadzić" na nim przyprawionego kurczaka
- Piec w piekarniku ok. 1 godziny 20 minut w temperaturze 190 stopni
- Kurczaka można włożyć do piekarnika podczas nagrzewania do właściwej temperatury