KURCZAK NA SŁOJU

SKŁADNIKI
  • 1 kurczak (ok. 1,5 kg)
  • 1 łyżeczka ostrej, zmielonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej, zmielonej papryki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka Wegety
  • 4 łyżki oleju
DODATKOWO
  • Litrowy słoik napełniony do połowy wodą
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Do miseczki wlać olej, dodać słodką i ostrą paprykę, zioła prowansalskie, wyciśnięty przez wyciskarkę czosnek oraz wegetę
  • Całość dobrze wymieszać i natrzeć wymytego wcześniej i osuszonego kurczaka
  • Do słoika z wodą wrzucić listki rozmarynu i "posadzić" na nim przyprawionego kurczaka
  • Piec w piekarniku ok. 1 godziny 20 minut w temperaturze 190 stopni
  • Kurczaka można włożyć do piekarnika podczas nagrzewania do właściwej temperatury